De eerste keer opa &oma

De eerste keer….opa en oma

De beste tips voor grootouders van nu

Bert en Willemien Reinds

opa en oma

Uitgever Buijten& Schipperheijn Motief

prijs 12,50 euro

 

Nu ik zelf voor het eerst oma ben geworden sprak de titel van dit boekje me natuurlijk zeker aan! Een nieuwe fase waarin er een nieuwe relatie ontstaat, maar waarin ook je relatie met je eigen kind verandert. Zeker wanneer een baby het eerste kindje van een nieuwe generatie in de familie is gebeurt er ook van alles in de relaties tussen broers en zussen en de aanhang.

Verbinding

Het kan een extra verbinding geven.  Zo werd bijvoorbeeld mijn ene schoondochter zomaar de tante van de baby van de andere schoondochter. Zo werden twee min of meer losstaande personen door dit baby’tje nog wat meer verbonden. Maar ook kan het soms lastig zijn wanneer je kinderen zich in verschillende fases bevinden om elkaar als gezinsleden te blijven vinden. En als ouder kun je daar voor je gevoel soms tussenin komen te zitten.

Bert en Willemien Reinds schrijven vanuit hun eigen ervaring. Ze benadrukken in het boekje het belang van het doorgeven van waarden en ervaringen aan een nieuwe generatie.

In het boekje is aandacht voor de verschillende uitgangssituaties die je als opa en oma kunt hebben. Nog volop werkend of inmiddels met pensioen, als vaste oppas of juist niet.  Ze benadrukken het belang van investeren in de relatie met je kleinkind voor het opbouwen van een goede band, en dat kan op allerlei manieren.

Afstemmen

Afstemmen met de ouders is daarbij het sleutelwoord. Blijf in gesprek over wederzijdse verwachtingen. Voor grootouders die structureel oppassen is er een hoofdstuk met tips om dit voor alle partijen op een bevredigende manier te laten verlopen.

Bemoedigen

Het boekje is niet specifiek christelijk, alhoewel de schrijvers dit zelf wel zijn.  Onderliggend zijn natuurlijk wel de christelijke normen en waarden te proeven. In het hoofdstuk “Blijf ook supporter van je kind” halen de schrijvers bijvoorbeeld het boek “Bemoedigen doet goed” van Larry Crabb en Dan Allender aan. Daaruit wordt het belang aangehaald van het aanmoedigen van je kinderen, ook in hun volwassenheid.  Je kunt je kind aanmoedigen in zijn of haar rol als echtgenoot en ouder. Onderschat het belang daarvan zeker niet!

Kortom een klein boekje, dat lekker leest en je tot nadenken aanzet over je rol als opa en oma. Waarbij ook de aandacht voor je eigen kind wordt uitgelicht. Ook staan er wat concrete tips in over wat je met je kleinkind kunt ondernemen.

Niet alleen bij de eerste

De titel doet vermoeden dat het alleen interessant is voor opa’s en oma’s die dit voor de eerste keer meemaken. Maar ook voor meer ervaren grootouders is het goed om dit boekje eens door te lezen en na te denken over de invulling die zij geven aan dit grootouderschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *