Maak ze sterk

Erik Smit en Wietske Noordzij

Uitgever Ark media

**Review**

 

untitled

Allereerst zal ik het eerlijk toegeven, de titel van het boek stond mij wat tegen.  Mijn eerste gedachten: Moet een kind altijd sterk zijn? Kunnen wij als ouders een kind maken tot iets wat het niet vanuit zichzelf is?

Maar het boek gaat zeker niet die kant op!  De schrijvers kregen bij de eerste ideeën  de tekst uit Jozua 1:9 in gedachten: “Wees sterk en moedig”  Hiermee bemoedigde God Jozua. De schrijvers willen ouders en ieder die met kinderen en jongeren te maken heeft enthousiast maken om hetzelfde te doen: bemoedigen, stimuleren en handvatten geven om sterk en moedig te zijn.

Een andere tekst die wordt aangehaald is Spreuken 22:6: “Oefen de jongeman overeenkomstig zijn levensweg…” Er is niet één manier die werkt voor elk kind. Het is belangrijk om aan te sluiten bij wie jouw kind is. Elk kind heeft een eigen levensweg en karakter en heeft daarbij andere dingen nodig van jou als ouder.

Voor wie

Het boek is naar mijn mening met name interessant voor ouders van kinderen vanaf een jaar of 8 en ouders van pubers. Er worden veel verschillende onderwerpen in behandeld zoals gewetensvorming, omgaan met emoties, omgaan met anderen, invloed van de groep, pesten, onlinewereld. De veelheid aan onderwerpen maakt ook dat het wel eens wat aan de oppervlakte blijft. De schrijvers geven op sommige plekken echter ook tips om je verder in het betreffende onderwerp te verdiepen.

Vorm

Het boek leest vlot.  Ook willen de schrijvers je echt aanzetten om het niet bij lezen te laten. Door middel van mooie praktische tips en vragen tussendoor zetten ze je als lezer aan om ook echt aan de slag te gaan. Deze vragen en tips vind ik echt een grote meerwaarde in dit boek!

Ook wordt er door Raise Up een cursus gegeven  over de onderwerpen uit dit boek.

In het hoofdstuk “Ontdekken wie je bent” wordt een beeld van een trechter gegeven. Wanneer je deze met de smalle kant naar beneden zet en je probeert hem met een bal om te schoppen dan merk je dat de bal de trechter al snel omver krijgt. Zet je hem met de brede kant naar beneden dan gaat dat veel moeilijker. Het meegeven van een goede basis waarmee je kind stevig in het leven staat is de uitdaging van het opvoeden.

Opbouw hoofdstukken

Het hoofdstuk over seksualiteit is voor mij een mooi voorbeeld van de waarde van dit boek. Het begint met de vraag om eens na te denken over je eigen opvoeding en vorming  op dit gebied , vervolgens geven de schrijvers informatie over seksuele ontwikkeling en  wordt het onderwerp bekeken vanuit de Bijbel. Ook de praktische tips ontbreken niet, je leest bijvoorbeeld over handvatten die je kind helpen om zijn of haar grenzen te bepalen, maar ook tips over hoe om te gaan met online verleidingen.

Aanbeveling

Kortom, een boek dat zeker aansluit bij de onderwerpen waar gezinnen met kinderen en jongeren mee te maken hebben. Prettig leesbaar en het zet aan tot nadenken en in praktijk brengen. Daarbij wordt het niet belerend maar geeft vooral een mooie basis om mee verder te gaan op de manier die bij jouw kind, jouzelf als ouder en jullie als gezin past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *